Alkuperäinen ohje on jostain lehdestä ja muutaman mutkan kautta minulle kulkeutunut ilman tietoa, mitä lankaa ohjeessa kuuluisi käyttää. Sitenpä muokkasin ohjetta minun käsialaani ja lankavalintaani sopivaksi.

Luotavien silmukoiden määrä riippuu pään ympärysmitan lisäksi lanka- ja puikkovalinnasta sekä käsialasta. Kannattaa aina testata oman käsialan soveltuvuus neulontaohjeisiin neulomalla koepala (esim. 20 s, 20 krs) sileää neuletta ja verrata palan leveyttä ohjeen mittoihin. Tässä ohjeessa keskimmäinen silmukkamäärä tuottaa minun käsialallani pipon, jonka ympärysmitta on noin 54 cm (=sama kuin pään ympärysmitta) ja venytettäessä noin 70 cm (pipon on tarkoituskin olla väljä). Ohjetta voi siten soveltaa omaan käsialaan sopivaksi, kunhan pitää kokonaissilmukkamäärän kahdeksalla jaollisena tai muuttaa yhden kierroksen aikana kavennettavien silmukoiden määrää.

Itse valitsin pipoon akryylilangan, koska se ei kutita ihoa vasten, kuten esimerkiksi villalanka. Mustalla langalla piposta tulee “Ville Valomainen”, mutta halutessaan pipoon voi tehdä myös erilaisia kuvioita. Kuvioiden suunnittelussa auttaa kynä ja ruutupaperi, jossa yksi ruutu vastaa yhtä silmukkaa. Kuvioita suunniteltaessa on huomiotava yhden kierroksen kokonaissilmukkamäärä, jotta kuviot jatkuvat tarkoituksen mukaisesti kierroksen vaihtuessa. Esimerkiksi tässä ohjeessa kannattaa soveltaa kuvioita, joiden silmukkamäärä on kahdeksalla, neljällä tai kahdella jaollinen. Kuvioiden tekemisen haaste on (vähintään) kahden langan kuljettaminen koko ajan mukana, jolloin on varottava, ettei kumpikaan langoista kiristä työtä liikaa tai vaihtoehtoisesti jää liian löysäksi.

Työaika noin 8 h.

 

Tarvikkeet:

- 1 kerä Marjukka-lankaa (100 % akryyliä, tiheys 18 s sileää neuletta = 10 cm)

- Nro 4 sukkapuikot (5kpl) tai yksi pyöröpuikko

 

 Ohjeet:

1. Luo 80/88/96 silmukkaa ja jaa ne tasan neljälle puikolle, 20/22/24 s kullekin tai käytä pyöröpuikkoa. Neulo joustinneuletta (2 oikeaa, 2 nurjaa) noin 8 cm. Neulo sitten sileää neuletta suljettuna neuleena (eli tässä tapauksessa kokoajan oikeaa). Pipon korkeuden ollessa 26 cm aloitetaan kavennukset.

2. Ensimmäinen kavennuskierros: *neulo 8/9/10 o, 2s oikein yhteen, 8/9/10 o, 2s oikein yhteen*, toista *-* vielä kolme kertaa kierroksen loppuun asti. Kierroksella kaventuu 8 s ja työssä on nyt 72/80/88 s. Neulo 1 krs oikein.

3. Toinen kavennuskierros: *neulo 7/8/9 o, 2 s oikein yhteen, 7/8/9 o, 2 s oikein yhteen*, toista *-* vielä kolme kertaa kierroksen loppuun asti. Kierroksella kaventuu taas 8 s ja työssä on nyt 64/72/80 s. Neulo 1 krs oikein. Jatka kavennuksia joka toinen kierros tähän tapaan, jolloin kavennusten välistä vähenee aina 1 s ja kierroksella kaventuu 8 s. Kun työssä on jäljellä 16/24/32 s katkaise lanka. Vedä lanka silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Tässä vielä musta ja kuviollinen versio piposta mallien päässä kuvattuna edestä ja takaa (kiitokset siskolle ja poikaystävälle malleina toimimisesta):