Perusohje on muunnelma sekä helposta kesäkassista että raidallisesta laukusta. Lisäksi tähän laukkuun on lisätty jonkin verran yksityiskohtia, joita voi halutessaan jättää pois. Löysin Hollywood-teemaisen kankaan Anttilan poistokankaista alle vitosella metri. Valmis laukku on käännettävissä ja käytettävissä myös toisin päin. Työaika on noin 4-6 h.

 

Tarvikkeet:

n. 0,5 m vahvahkoa kuviollista puuvillakangasta ja siihen sopivaa ompelulankaa

n. 0,5 m mustaa vahvahkoa puuvillakangasta

6 cm * 33 cm pala kartonkia, pahvia tai jäykähköä muovia

(80 cm koristenauhaa)

(vanha vyönsolki)

(2 kpl metallirinkulaa)

(15-18 cm vetoketju)

 

Leikkaa Hollywood-kankaasta seuraavat palat:

2 kpl 35 cm * 24 cm seinämäpalat (ulkovuoren alaosa)

2 kpl 8 cm * 24 cm sivupalat (ulkovuoren alaosa)

2 kpl 8 cm *35 cm pohjapalat (ulkovuori)

1 kpl 12 cm * 110 cm olkanauhapala

1 kpl 18 cm *18 cm taskupala riippuen vetoketjun pituudesta,  jos teet taskullisen version (taskupalan oltava hieman leveämpi kuin vetoketjun)

 

Leikkaa mustasta kankaasta seuraavat palat:

2 kpl 35 cm * 13 cm seinämäpalat (ulkovuoren yläosa)

2 kpl 35 cm * 35 cm seinämäpalat (sisävuori)

2 kpl 8 cm * 13 cm sivupalat (ulkovuoren yläosa)

2 kpl 8 cm *35 cm sivupalat (sisävuori)

1 kpl 8 cm * 35 cm pohjapala (sisävuori)

2 kpl 12 cm * 20 cm olkanauhan kiinnikepalat

1 kpl 12 cm * 30 cm solkihihnapala

 

1. Ompele taskupala vetoketjuineen kiinni sisävuoren seinämäpalaan (ks. taskun ompeluohje raidallisen kesäkassin ohjeesta). Tasku sijoitetaan sisävuoripalan keskelle, kuitenkin lähemmäksi ala- kuin yläreunaa. Voit myös tehdä helpomman taskun ilman vetoketjua, kuten kesäkassissa (ks. ohje alta) tai jättää taskun kokonaan tekemättä.

2. Ompele taskullisen sisävuoripalan molempiin sivureunoihin kiinni yhtä pitkät sivupalat, oikeat puolet vastakkain ja noin sentin saumavaralla (tasku on kiinnitetty seinämäpalan oikealle puolelle). Ompele puolestaan jäljelle jäänyt sisävuoren vastakkainen seinämäpala sivupalojen väliin edelleen oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä pohjapala oikea puoli sisävuoripalojen oikeita puolia vasten, kiinnitä nuppineuloilla ja ompele kulmia hieman pyöristäen.

3. Yhdistä tämän jälkeen ulkovuoren seinämä- ja sivupalojen ylä- ja alapalat ompelemalla noin yhden sentin saumavaralla: alaosa muodostuu siis kuviollisesta kankaasta ja yläosa mustasta kankaasta. Ompele tämän jälkeen ulkovuoren seinämä- ja sivupalat sisävuoren tavoin sivusaumoista yhteen oikeat puolet vastakkain. Ota tämän jälkeen kaksi kuviollisesta kankaasta leikattua pohjapalaa, aseta ne nurjat puolet vastakkain ja ompele kolme sivua (pitkä-lyhyt-pitkä)  noin 0,5 cm saumavaralla yhteen, kulmia hieman pyöristäen. Pujota pohjavahvike pohjapalojen väliin ja muotoile kulmia tarvittaessa. Sulje vahvike kankaiden väliin ompelemalla jäljellä oleva avoin sauma kiinni. Asettele pohjapala ulkovuoripaloihin kuten sisävuoressa (oikeat puolet vastakkain) ja kiinnitä ompelemalla noin sentin saumavaralla. Tarkista, että aiemmin ompelemasi sauma ei näy ulkopuolelle, vaan jää nurjalle puolelle. Käännä ulkovuori ympäri siten, että saumat ovat sisäpuolella. Kiinnitä koristenauha ulkovuoren mustan osan keskikohtaan nuppineuloilla siten että se kiertää koko ulkovuoren ympäri ja ompele se ylä- ja  alareunoista kiinni. Huom! Keskikohta tarkoittaa tässä tapauksessa mustan osion lopullista keskikohtaa. Todellisuudessa nauha pitää kiinnittää lähemmäksi mustan osan alareunaa, koska yläreunasta on noin 3 cm saumanvaraa. Päättelykohdassa käännä nauhaa hieman sisäänpäin siistin saumakohdan aikaansaamiseksi. Kiinnitä vanha vyönsolki käsin ompelemalla haluamaasi kohtaan ulkovuoren etuseinämäpalaan (keskelle, kuviollisen osan yläreunaan).

4. Ompele olkanauhan mustat kiinnikepalat sekä kuviollinen olkanauha kaitanauhatekniikalla (ks. ohje helposta kesäkassista). Ompele myös solkihihnapala samalla tavalla, kuitenkin siten, että saat toisesta päästä käännettyä kangasta siististi sisäänpäin purkautumisen estämiseksi. Toki voit halutessasi käyttää myös valmista nauhaa. Solkihihnapalan leveys on vain mallinnettava käytetyn vyönsoljen leveyden mukaan. Koristele solkihihna halutessasi muutamalla helmellä.

5. Aseta sisävuoripussi nurja puoli ulospäin ulkovuoripussin sisään (tasku jää siis laukun sisäpuolelle). Käännä pussien avoimet yläreunat noin 3 cm nurjalle puolelle (ulkovuoripussin sisäpuolelle ja sisävuoripussin ulkopuolelle ja kiinnitä pussit toisiinsa nuppineuloilla siten, että saumat ovat kohdakkain. Mallaa olkaimien paikat sivupalojen keskikohdista ja kiinnitä olkanauhojen kiinnikepalat (joihin olet pujottanut myös metallirinkulat) kaksinkerroin silmukaksi vuorien väliin.    Jätä kiinnikepaloista vuorien sisään noin 3 cm molemmista päistä. Asettele myös solkihihnapala takaseinämävuorien väliin siten, että myös sen toisesta päästä jää noin 3 cm vuorien sisään. Ompele ulko- ja sisävuoripussit yhteen laukun ulkopuolelta mahdollisimman läheltä reunaa, jolloin samalla tulet kiinnittäneeksi olkaimien kiinnikepalat ja solkihihnan laukkuun. Ompele toinen tukiommel noin 2-2,5 cm päästä reunaompeleesta.

6. Pujota olkanauha kiinnikepaloissa olevien metallirinkuloiden läpi ja työnnä olkanauhapalan toinen pää 1-2 cm toisen pään sisään (voit hieman saksilla kaventaa nauhan reunoja, jotta tämä onnistuisi helpommin). Käännä uloimman olkanauhapään reunoja hieman sisäänpäin ja kiinnitä päät toisiinsa ompelemalla. Olkanauhasta tulee siis kaksinkertainen. (Huom! Kuvassa olevassa laukussa on ohjeesta poiketen yksinkertainen olkanauha, koska minulla ei ollut tarpeeksi kangasta).

Mikäli ohje tuntuu liian vaikealta, sitä voi yksinkertaistaa jättämällä vyönsoljen, solkinauhapalan ja olkaimien kiinnikepalat metallirinkuloineen pois. Tällöin olkanauhasta tehdään puolet lyhyempi ja kiinnitetään yksikertaisena olkanauhakiinnikkeiden tilalle vuorien väliin.

Vinkki: Metallirinkuloita ja solkia saa myös ompeluliikkeistä. Halvemmalla saatat kuitenkin päästä ostamalla esimerkiksi vanhan laukun kirpputorilta ja irroittamalla siitä rinkulat, soljen ja pohjavahvikkeen.