Työhön kuluu aikaa noin 3-5 h

Tarvikkeet:

- n. 0,5-1m vahvahkoa puuvillakangasta (lev. 1,5 m) ja siihen sopivaa ompelulankaa

- n. 1,6 m koristenauhaa

- 7 cm * 28 cm pala kartonkia, pahvia tai jäykähköä muovia

- (20 cm vetoketju)

- (neppari)

 

Ohjeet:

1. Leikkaa kankaasta seuraavat palat:

- 4 kpl 30 cm * 32 cm seinämäpalat (2 kpl sisävuoreen ja 2 kpl ulkovuoreen)

- 4 kpl 9 cm * 32 cm sivupalat (2 kpl sv ja 2 kpl uv)

- 2 kpl 9 cm * 30 cm pohjapalat (1kpl sv ja 1 kpl uv)

- 1 kpl 16 cm * 86 cm olkanauhapala

- 1 kpl 24 * 16 cm taskupala,  jos teet taskullisen version

2. Voit tehdä helpomman taskun ilman vetoketjua, (ks. kesäkassin ohje) tai jättää taskun kokonaan tekemättä. Tässä kuitenkin on vetoketjullisen taskun ohje, jonka neuvominen on yllättävän vaikeaa, mutta yritetään. Jos joku tietää helpomman tai ”oikeamman” tavan tehdä vetoketjullinen tasku, niin vinkkejä otetaan vastaan J.

Vetoketjun alareuna kiinnitetään taskupalaan ja yläreuna sisävuoreen seuraavasti: Huolittele taskun kolme sivureunaa siksakilla. Jätä toinen pidemmistä sivuista huolittelematta. Aseta vetoketju taskupalan huolittelemattoman yläreunan kanssa samaan linjaan oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä nuppineuloilla. (Huom. Taskupalan leveyden oltava yhtä pitkä tai jopa aavistuksen pidempi vetoketjun kanssa, kun mukaan lasketaan vetoketjun päissä olevat suikaleet).  Ompele noin paininjalan etäisyydeltä vetoketjusta (Ompelua helpottaa, jos koneessa on käytettävissä ominaisuus, joka siirtää neulaa hieman sivumpaan normaalista keskiasennosta ->  pääset siten neulalla lähemmäs vetoketjua eikä paininjalka ole yhtä paljoa tiellä. Ota kuitenkin huomioon, ettet myöskään ompele liian läheltä vetoketjua, niin ettei ”avaaja” pääse esteettömästi kulkemaan). Ompele koko vetoketjun matkalta (eli niin että myös ne vetoketjun molemmissa päissä olevat suikaleet kiinnittyvät taskupalaan). Tällöin ompelet siis vetoketjun alareunastaan kiinni taskupalan jatkeeksi. Taskun kiinnittämistä sisävuoreen helpottaa, jos tässä vaiheessa silität ompelemasi sauman auki.

Taskupala kiinnitetään sisävuoreen ensin vetoketjustaan seuraavasti: Ota yksi (sisävuoren) seinämäpala ja aseta se eteesi oikea puoli ylöspäin pystysuoraan. Mallaa taskun paikka suurin piirtein keskelle siten, että etäisyys alareunasta on 3-5 cm. Tasku asetetaan vaakasuoraan myöskin oikea puoli ylöspäin ja vetoketju yläreunassa, mutta älä vielä kiinnitä taskua nuppineuloilla. Käännä taskupala ylöspäin ympäri siten, että vetoketjun paikka ei muutu, mutta pala on nyt nurjapuoli ylöspäin (eli sisävuoripala ja taskupala oikeat puolet vastakkain) vetoketjun ollessa nyt taskupalan alareunassa. Kiinnitä vetoketju nuppineuloilla sisävuoreen ja käännä vetoketjun päissä olevia suikaleita hieman vetoketjun nurjalle puolelle (eli itseesi päin) ja ompele noin paininjalan etäisyydeltä vetoketjusta kuten edellä. Älä kuitenkaan käännä suikaleita kokonaan piiloon, vaan jätä vetoketjun molempiin päihin hieman (noin 1 cm) varaa. Käännä tasku takaisin oikeaan asentoonsa alaspäin ja tarvittaessa silitä käännös pysyvämmäksi. Taita siksakatut reunat taskun sisäpuolelle (noin 1 cm) ja kiinnitä tasku nuppineuloilla sisävuoreen. Aloita ompelu vetoketjun reunasta yläreunasuikaleen päältä alaspäin, sitten taskun pohja ja toinen sivu ylöspäin. Ompele mahdollisimman läheltä reunaa. Päätä ompelu vetoketjun toisen pään yläreunasuikaleeseen. Vetoketjun päihin jätetyt suikaleet siis mahdollistavat sen, että tasku kiinnittyy sekä vetoketjun ylä- ja alareunasta, mutta ei tarvitse ajaa itse vetoketjun päältä.

Valmis tasku näyttää tältä. Musta lanka ei paras valinta, mutta ainakin ommel erottuu kuvassa 

3. Ompele taskullisen sisävuoripalan molempiin pidempiin sivureunoihin kiinni yhtä pitkät sivupalat, oikeat puolet vastakkain ja noin sentin saumavaralla. Ompele puolestaan jäljelle jäänyt sisävuoren vastakkainen seinämäpala sivupalojen väliin edelleen oikeat puolet vastakkain. Tee samoin ulkovuoren seinämä- ja sivupaloille.

4. Ompele seuraavaksi olkahihna kaitanauhatekniikalla (ks. kesäkassin ohje, tuloksena tässä laukussa vain hieman leveämpi, noin 4 cm hihna) ja kiinnitä koristenauha hihnan keskelle ompelemalla sen molemmista reunoista. Valitse tähän mahdollisimman huomaamattoman värinen lanka.

5. Käännä ulkovuori siten, että oikea puoli on ulospäin. Kiinnitä olkahihna molemmista päistään nuppineuloilla ulkovuoren sivupalojen yläreunojen keskikohtiin siten että hihnan oikea puoli on vastakkain ulkovuoren oikean puolen kanssa (hihna lähtee ikään kuin reunasta alaspäin).  Tarkista, ettei hihnaan jää kierteitä. Aseta ulkovuori tämän jälkeen sisävuoren sisään (joka on nurja puoli ulospäin), eli sisä- ja ulkovuoren oikeat puolet ovat vastakkain ja hihna jää piiloon vuorien väliin. Asettele sisä- ja ulkovuoren saumat kohdakkain ja kiinnitä nuppineuloilla. Ompele vuoret kiinni toisiinsa reilulla (noin 4 cm) saumavaralla. Ommel kiinnittää samalla olkaimet vuorien väliin. Tee toinen tukiommel saumanvaraan noin 2 sentin päästä reunaa. Käännä sisävuori ulkovuoren sisälle ja tarvittaessa silitä, jotta vuoret kääntyvät paremmin ompeleen kohdalta.

6. Käännä työ vielä kerran sisäpuoli ulospäin pohjapalan ompelemista varten. Aseta kaksi pohjapalaa päällekkäin nurjat puolet vastakkain ja kiinnitä pohja kassin seinämiin (sekä ulko- että sisävuoreen) nuppineuloilla siten, että pohjan oikea puoli on vastakkain ulkovuoren oikean puolen kanssa. Ompele siten, että saumanvarat jäävät lopulta kassin sisävuoren puolelle, eli tässä ompeluvaiheessa työn ulkopuolelle. Ompele noin yhden sentin saumavaralla kulmia hieman pyöristäen ja jätä toinen lyhyemmistä sivuista auki pohjavahvikkeen (eli esimerkiksi pahvinpalan) pujottamista varten. Muotoile pohjavahviketta tarpeen mukaan. Kun pahvi on pujotettu pohjapalojen väliin, voit ommella viimeisen sauman kiinni. Huolittele saumavarat halutessasi siksakilla. Huom! Laukku on konepestävä, mikäli pohjavahvike on muovia. Tähän käyttötarkoitukseen soveltuvaa muovia saatat löytää esimerkiksi vanhoista, puolikovasta muovista valmistettujen kansioiden kansista tai vanhan laukkusi pohjasta. Käytä mielikuvitustasi!

7. Käännä laukku oikein päin ja viimeistele koristenauhalla. Kiinnitä nauha 3-4 cm päähän yläreunasta nuppineuloilla ja tarkista, ettei sisävuoren tasku jää ompeleiden alle. Ompele huomaamattomalla langalla nauha kiinni sekä ylä- että alareunasta. Päättelykohdassa käännä nauhan reunaa hieman sisäänpäin purkautumisen estämiseksi. Ompele halutessasi neppari sisävuoreen ja laukku on valmis.